Édesanyánk, Mária

Májusra dús vegetáció borítja kertjeinket, egymás után fordulnak termőre a gyümölcsök, a veteményesből friss zöldségek kerülnek a konyhába. A friss ízek, a vitamindús ételek kicsattanó egészséggel töltenek el bennünket. Közelebb érezzük magunkhoz a Gondviselő Istent, aki annyi széppel ajándékoz meg ilyenkor bennünket.

Ebben a közvetlen Isten-élményben Szűz Mária a vezetőnk. Ha az ő dalolós-derűs mindennapjairól elmélkedünk, egyszeriben túlcsordul a hálától a szívünk. Mária az az ártatlan lány, dolgos édesanya és háziasszony, aki szerény körülmények között is mindent előteremtett, amire a Megváltó földi otthonában szükség volt. A hétköznapok sürgése-forgása ismerős ilyenkor számunkra is, hiszen annyi a teendő. A kert, a ház, a mező mind munkát kíván, de az iskolai évvégi hajrá, az érettségi, a ballagások, az osztálykirándulások is sűrűvé szövik a májusi mindennapokat.

És ahogy a májusi estéken megállunk, a nyitott ablaknál behallatszik az esti harangszó, amire a Regina cæli-t imádkozzuk. Hálát adunk az elvégzettekért, erőt kérünk a következőkért, és bizalommal szívjuk magunkba a jázminillatú estét. Szűz Máriát őszinte ragaszkodással szólongatjuk a májusi litánia mélyértelmű szavaival: csodálatos anya, dicsérendő szent Szűz, örömünknek oka, hajnali szép csillag! Mária, könyörögj érettünk!

Rosner Zsolt plébános

Mary-kep

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.