Húsvét 2. vasárnapja – Az első szívverés

Igenaptár-napi olvasmányok

Az első szívverés

A megfogant gyermek 6. magzati hetében kezd működni a szíve, hogy egy életen át ritmust adjon az életének. A szívizom rendszeres összehúzódása-tágulása pumpálja a vérkeringést, hogy a tüdőben friss oxigénnel telítődött vér eljusson az emberi test legtávolabbi sarkába is.
Az ősegyház életében a nagyszombat utáni nyolcadik nap volt az első szívdobbanás. Ekkor újra megjelent az apostolok között Jézus az emeleti teremben, ahol húsvétvasárnap is meglátogatta őket, hogy ettől kezdve a szombati nyugalom utáni első napon mindig egy újabb szívverés legyen Krisztus Titokzatos Testében, amikor a közösség minden tagja egy helyre összehúzódik, hogy lendületet vegyen, és magával vigye a remény üzenetét a társadalom minden területére. Összegyűltek, hogy a kenyértörésben átéljék: Krisztus konkrét jelenléte megerősíti, táplálja őket.
Hétről hétre összegyűltek azért is, hogy megérkezhessenek, akik valamiért lemaradtak. Lemaradtak, mert egy krízishelyzetben bezárkóztak. Munkamánia vagy vásárlási láz miatt csak magukkal törődtek. Nem tudtak ritmust váltani, és nem hitték el, hogy rajtuk bárki is segíthet.
Nem tudunk meggyőzni senkit, hogy láttuk az Urat. Ahogy Mária Magdolna sem az apostolokat, ahogy Tamást sem a többi apostol. Egyet tehetünk, hogy meghívjuk: “Gyere el, tedd félre a problémáidat, és találkozz Vele, add át Neki életed, mondd ki te is Tamással: >Én Uram, én Istenem!<” Mert akkor majd megtalálod önmagadat, és a problémáid nem lesznek olyan nagyok.”
Azóta is tart az egyház szívverése. Összegyűlünk, hogy lássuk, hallgassuk Őt, találkozzunk Vele és egymással. Csendesedjünk most el, hallgassunk bele ereink lüktetésébe, adjunk hálát a magzati életünk 6. hete óta szüntelen szívverésért, ami emlékeztet az egyház szívverésére. Tanítson meg ez az emlékezés kapcsolódni egymáshoz, összegyűlni elzárkózó, magányos testvéreinkkel is, hogy Tamás apostol élet-átadása mindannyiunk vallomása legyen.

6het

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.