Húsvét 3. vasárnapja – Hernyóbábból lepke (16. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok
Hernyóbábból lepke
(16. zsoltár)

A húsvét az átváltozások ünnepe, mint ahogy az egész kereszténység is az átváltozást ünnepli. Gyönyörködünk Istenben, aki megszabadít, aki átváltoztat, aki életre kelt, aki megújít.
És talán a legnagyobb bajunk éppen az, hogy nem akarunk megszabadulni szokásainktól, amelyek beszűkítenek, nem akarunk átváltozni, mert már megszoktuk ilyennek magunkat, nem értjük, miért kellene életre kelnünk, mikor élünk rendes, kedves, segítőkész emberként, és igazából nincs mit megújítani magunkon.
Csukás István mesefigurája, Süsü, annyival van előrébb, hogy ő tud rácsodálkozni, tud gyönyörködni egy lepkében. Nekünk már nem mesés a világunk, mint neki. Mi tudjuk, hogy hogyan lesz a hernyóból báb, bábból lepke, ismerjük a gomolyfelhőképződés okait, időjárás-előrejelzést olvasunk a telefonunkon, mi mindent csak tudunk, csak gyönyörködni nem tudunk. Aki mégis, nos, neki is gondja lehet, hogy magában gyönyörködjön, saját gyengülésében, öregedésében.
Pedig… a húsvét az átváltozások ünnepe, mint ahogy az egész kereszténység is. Az egyházatyák keményen küzdöttek a titkos tudást kereső eretnekek ellen, mert a tudás révén akartak átváltozni ahelyett, hogy elfogadták volna Krisztustól a szabadulást. “Mert lelkem az alvilág mélyén nem hagyod, hogy testem romlást lásson, nem akarod.”
Süsü nem tudott sokat a hernyókról és a lepkékről, de tudott gyönyörködni bennük vadkörtét majszolva.

Kérlek, végezz el egy egyszerű feladatot az emmauszi tanítványok lángoló lelkesedésével! Gyönyörködj három percet a tavaszban! Gyönyörködj három percet a kezedben! Gyönyörködj három percet a Téged átváltoztató Istenben!

susu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.