Csütörtök, húsvéti idő, 4. hét – Kit képviselsz? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Kit képviselsz?
(Jn 13,16-20)

„Én és az Atya egy vagyunk”(Jn 10,30) mondja Jézus a templomszentelés ünnepén. teljes mértékben azonosítja magát az Őt küldő Atyával. A küldő és a küldött között fennálló szoros kapcsolat gondolatát viszi tovább és szélesíti ki itt, a lábmosás után: „Aki befogadja azt, akit küldök, engem fogad be, s aki engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött.” (13,20)

Aki megtapasztalta Isten túláradó szeretetét és irgalmát, mint a tanítványok a lábmosásban, új ember lesz. Nem maradhat önmagában, Isten titkának követévé válik.

A rómaiaknál a követ fontos szereplője volt a diplomáciának. Meghatározták utazásuk és külföldi tartózkodásuk alatti kötelezettségeiket és jogaikat, a feladat teljesítése alatti etikettet. Hírül vitték a rendkívüli eseményeket, béketárgyalásokon vettek részt, szabályozták a kereskedelmet. Mindenben küldőjüket képviselve.

A küldött (=tanítvány)a maga törékenységében és esendőségében a végtelen Istent képviseli a világban. A különleges-, jó hír, az üzenet, az etikett, a rendező elv pedig az Evangélium.

Képviselhetsz mást is… érdemes?

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.