Évközi 27. Vasárnap – Leszakítva

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Talán emlékszel te is, gyerekkorodban, amikor megtetszett egy mezei virág, és azt mondtad apukádnak, hogy ezt leszedem, és elviszem anyunak. Apu mondta, hogy ne tedd, mert nem lesz szép, mire hazaérünk. De Te nem hitted el, leszakítottad a piros pipacsot és a kék búzavirágot, aztán negyed óra múlva rájuk sem ismertél, úgy megfonnyadtak. Azért, még a faluszélen, eldobtad őket…

Az Isten szőlőt ültetett – a te életed ez a szőlő. Mindent megtett, hogy termőre forduljon – adott beléd tehetséget, adott eléd lehetőséget. Aztán a te kezedbe adta a szőlőd – hogy kamatoztasd tehetséged, kihasználd a lehetőséget. És ebben autonómiád van: nem napszámos van, nincs a sarkadban az intéző, Isten megbízik benned, vincellér vagy, csak szüretkor kell elszámolnod.

Miért is kell elszámolnod? Mert mit kezdenél a szőlővel? Nincs borászod, aki jó bort készítsen belőle. Nincs kereskedőd, aki messzi országok piacára szállítsa eladni. Nincs fogadósod, aki megvegye. A te életed szőlője attól értékes, hogy olyan gazdáé, aki aranyérmes bort tud belőle készíteni, hogy távoli hírességek poharába töltse. A te életed szőlője azért olyan nagyszerű, mert sokan dolgoznak vele, és együtt csodálatosat alkotnak belőle. A te életed szőlője ajándék a világnak, mert miközben sokak verítéke – köztük a tiéd is – nemesbíti gyümölcsét, nem vegyül nedűjébe a kényszer fanyar íze, mert mindenki az úr iránti szeretetből dolgozik vele.

És mégis megkísért, hogy leszakítsad a virágot, kisajátítsd a szőlőt. Megkísért, hogy megöld az örököst, aki elhozza neked az úr védtelen, békés, szerető mosolyát. Te akarsz úr lenni. És elfonnyad kezed között a virág, a leszüretelt szőlőd pedig nem kell senkinek. Az Úr nélkül nincs élet, csak halál és kudarc. Az Úr nélkül nincs más, csak rothadás és fonnyadás. De aki még ekkor is az Úrral tart, annak van feltámadás.

Most már ugye hagyod a mezei virágot? Most már ugye hagyod a szőlőd az Úr kezén? Most már ugye hagyod, hogy csodát műveljen életeddel?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.