Nagyböjt IV. Vasárnapja – Cola-chips

elmélkedés Nagyböjt IV. Vasárnapjának szentírási szakaszaihoz

“A főzeléket is meg kell enned… meg a sárgarépát, a céklát is… Aha, nem kéred… de akkor sütit sem kérsz, igaz? Akkor mégis kéred? Tessék, egyél szépen. Ha megetted, kapsz sütit is.” Talán nem ismeretlen egyetlen szülőnek sem ez az ebéd közbeni beszélgetés. Érthetetlen, hogy miért akar a gyerekünk sokszor homlokegyenest mást, mint ami jó neki. És persze, nemcsak a mi gyerekünk, hanem mindenkié.

A gyorséttermek legújabb menüjét ki kell próbálniuk, mert az az igazi, csillog-villog minden, trendi oda járni. Nem ám a nagymamánál főzeléket kanalazni. “Cola-chips, ez kell nekünk!”

Miért van ez? Csak a reklámra költött milliárdok teszik? Vagy az is okozza ezt, hogy a teló, a divatcucc, a kaja, a kocsi, a sláger, a film, az xbox játék mind ugyanazt az álomvilágot mutatják valósnak, és ha csak az egyik márka is a tiéd, máris részese vagy a szuperuniverzumnak, tiéd a lifestyle, az életérzés?

“Az Úr… a reggeli felkeléstől állandóan figyelmeztette őket, mert kímélni akarta népét…, de ők kigúnyolták… s kinevették Őt.” Mintha nem hallanák a figyelmeztetést, mintha annyira begyorsult volna ez az őrület, hogy már a partvonalról bekiabálva nem lehetne megállítani. Nem véletlen van a bíró a pályán. Együtt fut a játékosokkal. És ha kell, józanságra inti őket. Sportszerű játékot akar, hogy a végén mindenki győztesnek érezze magát, mert jó meccset játszott, vigyázva egymásra.

A mi bírónk is pályára lépett, végigfutja a meccset hozzánk hasonlóan. Csak fel kell néznünk rá, akit “fölemeltek a földről, és mindenkit magához vonzott.” (vö. Jn 12,32) Meg kell látnunk benne az alternatívát, hogy nem az a győzelem, ha trendi vagyok, az elit klub tagja, hanem ha nincsenek körülöttem vesztesek.

“De az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mivel cselekedeteik gonoszak voltak… Aki [viszont] az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy nyilvánosságra jussanak tettei, mert Istenben cselekedte azokat.

Hm, főzelék a nagymamánál?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.