Plébániánk

A Magyarszéki Római Katolikus Plébánia területileg nagy kiterjedésű, több településből áll. A névadó község a legnagyobb település, amely kb. 1000 lakost számlál. Itt található a 2016-ban felújított barokk kori plébániaépület. A szomszédos Magyarhertelend (Barátúrral összecsatolva) plébániaépülettel ugyan rendelkezik, ám azt a Pécsi Egyházmegye szálláshelyként üzemelteti, mert a 600 fős településnek nincs saját plébánosa. Bodolyabér a következő falu, ahol már csupán kb. 240 fős a lakosság száma. Mecsekpölöske Komló szomszédságában található kb. 390 főt számláló község, hasonlóan Ligethez, amely kb. 380 lakossal bír. A települések másik csoportjának központja Mindeszentgodisa. Ez a két községből összekapcsolt (Felsőmindszent és Godisa) település kiegészül Gyümölcsénnyel is, így a lakossága kb. 840 fő. A régióhoz tartozik még Kisbeszterce (kb. 85 fő) és Bakóca (kb. 280 fő) is. Mindegyik település templommal rendelkezik, Felsőmindszenten is van plébániaépület, amelyben kiállítás található az egykori plébánosokról, használati tárgyaikkal, s az egykor kitelepített német lakosok emlékét tovább éltető helytörténeti gyűjteménnyel. Hivatalosan 2013 óta nincs saját plébániája a településnek, de már 1993 óta nem lakik helyben plébános. 1993 és 2000 között plébániaigazgatók laktak az épületben.

Általános iskola a plébánia területén csak Felsőmindszenten és Magyarszéken található, tehát a gyermekek nagy része utazik. Óvoda Magyarhertelenden, Magyarszéken, Ligeten és Godisán található. Mindegyik intézményben hitoktatást folytat a plébánia.

Törekszik a plébánia az egymásra figyelő, felelősségvállaló hívekből álló közösség(ek) létrehozására, melynek kezdetét a gyermekek nevelésében, élménygazdag tanításában, alapos szentségvételre való felkészítésében és a sokrétű foglalkoztatásában látja.

A magyarszéki plébániaépület nemcsak a plébános lakhelyeként, hanem a közösségi teremmel egyfajta egyházközségi otthonként is funkcionál, ahol átadása óta egyre több program és csoport talált otthonra: szentségfelkészítő, bibliakör, ifjúsági hittan, vasárnapi mise utáni foglalkozás. Ezzel elmondhatjuk, hogy minden korosztály, az óvodástól a nyugdíjasig, valóban otthon érezheti magát a plébánián.