Vasárnapi örömhír

A vasárnapi igeszakaszok ihlette elmélkedések segítik az Úr napjának megünneplését.

Advent I. Vasárnapja - Felnőtt lettél? Nem függsz senkitől?

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Sokat küzdöttem a magam igazáért. Sokat fáradtam, hogy bizonyítsak. Én akartam elérni, én akartam felmutatni valamit. Én egyedül, a magam erejéből. Sokszor sikerült. Sokszor nem.

Aztán elmentek, elernyedtek, leváltak utamról azok, akik akkor körülvettek. “Elhervadtak mindnyájan, mint a falevél”,...Tovább olvasom »


Krisztus Király Vasárnapja - Mit teszek érted, báránykám?

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Jó pásztorként gondot viselek rád. Figyelek arra, hogy a különböző fajta füveket, amelyek óvják az egészséged, erőssé tesznek, váltakozva, arányosan legelhesd, és sose olyat, ami árt. Figyelek arra, hogy a déli hőségben itató mellett pihenhess árnyékos ligetben. Figyelek arra, hogy estére visszaérjünk a...Tovább olvasom »


Évközi 33. Vasárnap - Bármit teszel, gondolj halálodra (Sir 7,40)

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz és Ferenc pápa üzenetéhez a Szegények Világnapjára

Ferenc pápa Tours-i Szt. Márton és Árpád-házi Szt. Erzsébet, a szegények mai Magyarország területéről származó, két nagy védelmezőjének ünnepe között a szegények védelmében az Ószövetség egyik bölcselkedőjének, Jézus Sirák fiának szavairól elmélkedik. Fölteszi a kérdést: milyen a...Tovább olvasom »


Évközi 32. Vasárnap - Gondolsz rám?

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Micsoda megtiszteltetés! Meghívást kaptunk, az egész csapat, a lakodalmára! És ruhát varrat nekünk, szombaton megyek én is ruhát próbálni a varrónőhöz. Ez aztán a buli!
Eljött a nagy nap. Már reggel finomságokkal vártak bennünket. Mindenki jókedvű, az idő is gyönyörű. Aztán elment a Nagy...Tovább olvasom »


Mindenszentek ünnepe - Homlokomon a jel

,,Ne ártsatok a földnek és a tengernek, sem a fáknak, amíg meg nem jelöljük homlokukon Istenünk szolgáit!’’

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Most, hogy elindult a lázmérés az iskolákban, a munkahelyeken, felértékelődött a homlokunk. Egyébként szeretünk megfeledkezni róla. Igazgatjuk a hajunkat, behúzzuk a hasunkat, védjük a széltől fülünket, nyakunkat,...Tovább olvasom »


Évközi 30. vasárnap - Koszos a szemüvegem

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Koszos szemüvegben szürke a világ. Egyébként, egészen hozzá lehet szokni. Emlékszem, egyszer lakásom ablaka egy városi tűzfalra nézett. Még kinyitni is kényelmetlen volt. Sokáig nem is pucoltam. Egyszerűen beletörődtem, hogy úgysem lehet rajta keresztül látni semmi szépet. Aztán egy tavasszal virágba borult egy...Tovább olvasom »


Évközi 29. Vasárnap - Szemed íriszén tükröződöm én

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Ákos szerelmes dala, az Írisz elgondolkodtat.
Vajon ki tükörződik a szememben?
Nyilván az, akire ránézek.
De ki a legnagyobb a tükröződések közül?
Nyilván az, akihez közel megyek.
De ki az, aki nem csak a felszínén, hanem a tekintetem mélyén is ott van, egyetlenként, végső megnyugvásként?
Tényleg,...Tovább olvasom »


Évközi 28. Vasárnap - Nekem jár

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Jogok, esélyek, kapcsolatok és lehetőségek. Szövevényes világ vesz körül bennünket, amelyben minden követ meg kell mozgatni azért, hogy fenntarthassuk az életszínvonalunkat. Amelyet eköben milliók irigyelnek tőlünk, és szintén el akarnak érni. Amelyet milliók vágynak, de sokkal kevesebbel kell megelégedniük. Mi pedig érezzük a nyomást nemcsak...Tovább olvasom »


Évközi 27. Vasárnap - Leszakítva

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Talán emlékszel te is, gyerekkorodban, amikor megtetszett egy mezei virág, és azt mondtad apukádnak, hogy ezt leszedem, és elviszem anyunak. Apu mondta, hogy ne tedd, mert nem lesz szép, mire hazaérünk. De Te nem hitted el, leszakítottad a piros pipacsot és...Tovább olvasom »


Évközi 26. Vasárnap - Próbáld meg újra!

Hányszor találom szemben magam értetlen tekintetekkel, hitetlenkedő arckifejezéssel: csodabogár vagyok, mert rábízom magam Istenre, akit nem látok, Istenre, aki nem ír népszerű slágereket, Istenre, aki nem mondja meg a tutkót, Istenre, aki annyi mindenben nem segít. Nem segít, hanem kihívásokat ad. Nem megoldásokat árul, hanem felfedezésre hív. Nem énekel, hanem...Tovább olvasom »


Évközi 25. Vasárnap - Égi vattacukor

Az igehelyek itt elérhetők.

Te nem szerettél volna a felhőkbe legalább egyszer beleharapni? Na ne már… emlékezz vissza… hanyatt fekszel a fűben, és nézed, ahogy azok a vattacukor formájú pamacsok száguldanak az ég egyik végéből a másikba… egyszerűen megkívánta őket a gyerekforma ember, és csak nyújtogatta a nyakát,...Tovább olvasom »


Évközi 24. vasárnap - Megette a szú

Megette a szú
“Ideges természet vagyok./ Hamar felkapom a vizet./ Engem már csak ilyennek kell elfogadni.” Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal szabadkozunk, amikor aprócska sebeket ütünk mások és a saját lelkünkön egy karcos, sértő mondattal, egy ádáz pillantással. Hogy miért? “Mert már százszor mondtam már neki, hogy ne hagyja benne a...Tovább olvasom »


Évközi 23. Vasárnap - Vajas kenyér

Aki már kóstolta a friss kenyeret vajjal, a roppanós pirítóst vajjal, az fel tudja idézni a finom mozdulatokat, ahogyan a vajat óvatos, tapintatos és kíméletes mozdulatokkal, egyenletesen és vékonyan elkenjük a karéj kenyéren. Ezek a művészi kifinomultságú mozdulatok utánzás után kiáltanak. Szinte megkívánjuk, bárcsak így bánnánk egymással is: ilyen finoman,...Tovább olvasom »


Évközi 22. Vasárnap - Chilei bányaomlás

Elmélkedés a vasárnap szentírási szakaszaihoz.

2010-ben 33 bányász rekedt egy chilei rézbánya mélyén. 69 napot töltöttek a mélyben, mire a mentőcsapatok legtöbbjüket épségben a felszínre hozták. A bányászok két fontos döntést hoztak. Elfogadták, hogy csak külső segítséggel menekülhetnek meg, ezért mindent megtesznek, amit a mentőcsapatok kérnek tőlük....Tovább olvasom »


Évközi 21. Vasárnap - Kinek tartasz engem? Mit látsz meg bennem?

Gondolatok az Évközi 21. Vasárnapra

Mit gondolsz felőlem? Mit veszel észre a szememben? Mire tartasz képesnek? Mi mindent mersz rám bízni a neked kedvesekből? Belém látsz-e? Megnyugtat-e, ha rám nézel? Szerinted mit sugárzok feléd? Milyen érzés a szemembe nézni? Milyen neked a közelségem?
Mennyi minden kavarog Jézus kérdésében… Játsszunk el a...Tovább olvasom »


Évközi 20. Vasárnap - Agyagkatonák

Mintegy 8000 katona vigyázza az első kínai császár síremlékét 2200 éve már. Micsoda eszement ragaszkodás az élethez, micsoda megrögzött hit a túlvilágban! Az evangélium sziro-föníciai pogány asszonyának hite ez, akit a tanítványok már szeretnének látóhatáron kívül tudni, de akit nem lehet levakarni, akit nem lehet lerázni, mert tudva tudja, hogy...Tovább olvasom »


Évközi 19. Vasárnap - Te kié vagy?

Te kié vagy?
Illés próféta kenyértörésre vitte a dolgot: összeveszett a királynéval, megölette az embereit, és most az életéért fut.
Pál apostol végzetesnek ígérkező jeruzsálemi útja előtt írt levelet a befolyásos római zsidókeresztényeknek, hogy összegezze a tanítását, rendezze gondolatait, felkészüljön az esetleges védekezésre, és támogatókat szerezzen.
Mindketten életük legaktívabb időszaka...Tovább olvasom »


Évközi 18. Vasárnap - Egy zsák rizs

A járvány második hónapjának az elején telefoninterjúra lettem figyelmes a rádióban: Dr. Fodor Réka, mindenki Afrékája mesélt ugandai élményeiről, ahol kint ragadt a járvány miatt. Megdöbbentett egy egyszerű mondata: a Földnek azon a részén nem a járvány réme a legveszélyesebb, hanem hogy a járvány miatt megbénuló gazdaságban éhen halnak az...Tovább olvasom »


Évközi 17. Vasárnap - Szikrázó hó

Mínusz tizenöt fok volt. Két kecske is elleni készült. Ezért forróvizes vödrökkel indultam segíteni nekik. Éjszaka volt. Ahogy kilötykölődött a víz a lábamhoz verődő vödrökből, azonnal ráfagyott a nadrágomra jegesen ölelve a vádlimat. Ez jelentősen apasztotta lelkesedésemet, míg a mintegy kétszáz méterre levő karámhoz menet félúton, mérgelődve tettem le a...Tovább olvasom »


Évközi 16. vasárnap – Csobbanás

Igenaptár – napi olvasmányok
Csobbanás

Nincs jobb annál, mint csobbanni egyet nyáron a Balatonban. Belemerülni a körbelocsogó hullámokba. Beletúrni kezemmel a vízbe, lábammal a homokba. Szagolni a tengernyi víz illatát. Belevetni magamat a smaragdzöld zuhatagba, és úszni, amennyit csak jólesik. Most éppen erre a mással...Tovább olvasom »


Évközi 15. vasárnap – Tarajos hullám

Igenaptár – napi olvasmányok
Tarajos hullám

Nyáron, amikor nagyon felmelegszik a Balaton, különleges élményt jelentenek a viharos napok. Ilyenkor a déli parton beülhetsz a levegőnél sokkal melegebb vízbe, és figyelheted, melyik oldalról jön tarajos hullám, amit aztán széles vetődéssel átugorhatsz. Ez nagyszerű mulatság. Annál is...Tovább olvasom »


Évközi 14. vasárnap – Kis kutya, nagy kutya...

Igenaptár – napi olvasmányok
Kis kutya, nagy kutya…

… nem ugat hiába – folytathatjuk a nótát, és megjelennek előttünk a kicsi, ugráló, vadul ugató házőrző kutyák és a nagytestű, szelíd terelő kutyák, amelyek egyetlen hang nélkül, lomha mozdulatukkal távoltartják az idegent.
Talán sokan érezzük, hogy...Tovább olvasom »


Évközi 13. vasárnap – Teke-parti

Igenaptár – napi olvasmányok
Teke-parti

Egyszer hívott meg egy évfolyamtársam bowlingozni. Szembesültem vele, nem is olyan egyszerű a bábukat eltalálni a gurított golyóval. Mégis, jókat nevettünk egymáson, és kellemesen elfáradtunk. Átélhettük a hétköznapok gyakori élményét, hogy mi mindig tarolni akarunk, mindenkin keresztülvinni az akaratunkat, de...Tovább olvasom »


Évközi 12. vasárnap - Szövetségeseim a félelmeim

Igenaptár – napi olvasmányok
Szövetségeseim a félelmeim

Legszívesebben elfutnék előlük. A legjobb lenne, ha nem lennének. Vagy legalább is nem kéne tudomást vennem róluk. Ha legalább nem zavarnának. Mert félelmetesek az öreg erdő fái alkonyatkor, de ők legalább ott maradnak, ahol vannak. Csak a farkas ne jöjjön!
Nappal...Tovább olvasom »


Krisztus Szent Teste és Vére (Úrnapja) - Napi ötszöri?

Igenaptár – napi olvasmányok

Napi ötszöri?

A napi ötszöri étkezés egészséges vagy nem? Le lehet vele fogyni vagy nem? Fitness-oldalak visszatérő kérdése ez. Erről a kérdésről nincs tapasztalatom, se tudásom. A fokföldi ibolyának jót tesz, ha szinte mindig van egy kis víz a tálkájában. A ciklámen...Tovább olvasom »


Szentháromság vasárnapja - A jázmin illata

Igenaptár – napi olvasmányok
A jázmin illata

Virágba boruló jázminbokrok mellett esténként megállva bűvös világba érkezel; magad sem tudod, honnét, de beborít egy sűrű illatfüggöny; mintha mesés csodapalotába lépnél, megelevenedik körülötted a világ, zeneszó, kápráztató színek, fények táncolnak körülötted, magába ölel a varázs. Igen, ilyen...Tovább olvasom »


Pünkösdvasárnap - Jerikó falai leomlanak

Igenaptár – napi olvasmány

Jerikó falai leomlanak

“Hogyan halljuk… mindannyian…, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit.” – A döbbenet majdnem akkora a pünkösd ünnepére Jeruzsálembe sereglő zsidók között, mint amekkora Jerikó falainak leomlásakor lehetett a városlakókban. A zsidók megszokták, hogy aki csak teheti, felsiet a nagy...Tovább olvasom »