Kórházlelkészi szolgálat a pécsi kórházakban

„Beteg voltam, és meglátogattatok”

2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog zajlani a kórházlelkészi szolgálat. Januártól rendszeresen látogatnak el minden pécsi kórházba az Egyházmegye önkéntesei, hogy a betegeket megszólítsák, és akik igénylik, azokkal beszélgessenek, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben a betegek kérik, az önkéntesek közvetítik a papi jelenlét iránti igényüket a papság felé.

A Pécsi Egyházmegye mindemellett 24 órás telefonos ügyeletet is indított december 1-től, amely a 06-30/70-20-133 számon érhető el. E-mailben is lehetőség van a kapcsolatfelvételre a korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu címen. Decembertől a pécsi kórházakban fekvő betegek számára elérhető a kórházlelkészi szolgálat, amelyet a jövőben az egyházmegye egész területére szeretnének kiterjeszteni.

Udvardy György megyéspüspök elmondta:
„Jézus tanításának értelmében az Egyháznak mindig megújuló erővel kell folytatnia a betegek és a róluk gondoskodók szolgálatát. Az Egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik egész különlegesen arra van rendelve, hogy megerősítse a betegség által megpróbáltakat. Ennek érdekében 2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között zajlik a kórházlelkészi szolgálat, amelynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc plébánia plébánosát neveztem ki.”
A püspök kiemelte, hogy egyre nagyobb az igény a kórházlelkészségi szolgálatra, amely hitünkből fakadó feladat. Fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító tevékenység mellett a betegek hitük megélésére is lehetőséget kapjanak a kórházakban, hiszen a lelki egyensúly az egyik alapja az egészségnek és a gyógyulásnak.

 (https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/2699)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.