Ki szabad és ki nem? – szerda, nagyböjti idő, 5. hét

Igenaptár

Nabukonodozor babiloni király megkötözi, tűzbe dobatja a három fiatal zsidó szolgáját, mert nem imádnak bálványt, és csak az igaz Isten előtt hajlandók leborulni, életüket csak Neki hajlandók megnyitni. A király döbbenten tapasztalja, hogy a kemencébe dobatott ifjak szabadok a kemencében is, lehullottak kötelékeik, és a tűz sem árt nekik, mert velük az igaz Isten az Ő angyalában. Kérdés akkor, hogy most ki szabad és ki nem?
Jézus is ezt a kérdést teszi fel állításaival: ha Istenhez tartozónak valljuk magunkat, miért nem fogadjuk el, hogy Ő akarja alakítani az életünket? Isten Fia szabaddá tesz benneteket, és így valóban szabadok lesztek, mondja. Kérdés akkor, hogy most ki szabad és ki nem?
Nehéz elfogadni manapság, hogy korlátozzák a szabadságunkat, pedig eddig is így volt. Utóbbi években divat volt messzire utazni, sok pénzt költeni, megengedni magunknak olyasmit, amit korábban nem tudtunk. Divat volt élményt ajándékozni. Nos, a divat is korlátozta szabadságunkat. Mert megmondta, mitől érezhetem jól magamat. Most más, kényszerű körülmények korlátoznak, de a kérdés, hogy miért nem fogadom el Isten Fiát, aki szabaddá tesz?
Mindezekről Jézus azoknak beszél, akik felületesen hittek benne. Akik lelkesek voltak, de igazából nem akartak megváltozni. Olyanok ők, mint a fogyókúrázók, akik megveszik az étrendkiegészítőket, talán többet is mozognak, kevesebbet enni mégsem tudnak. Mert igazából nem akarnak megváltozni. Te akarsz? Befogadod Jézust, aki új célokat helyez eléd? Közben pedig lehet, hogy be vagy zárva szűkös kemencébe, amiről korábban azt gondoltad volna, hogy elviselhetetlen. Vele mégis szabad vagy?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.