Kedd, húsvéti idő, 2. hét – Újjá kell születni! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Újjá kell születni!
(Jn 3,7b-15)

Nikodémus számomra az egyik legkedvesebb szereplője az evangéliumnak. A főtanács tagja, az írástudók-törvénymagyarázók csoportjába tartozik, de nem azonosul a vezető réteg Jézussal kapcsolatos álláspontjával. Itt éjnek idején keresi fel Jézust, majd a főtanácsot emlékezteti mikor el akarják Őt ítélni, mint hamis prófétát (Jn 7,51), aztán megjelenik Jézus halála után a sírbatételkor (Jn 19,38 kk.). Igaz ember, őszinte kereső.

Éjnek idején keresi fel Jézust, ami talán jelképezi azt is, hogy a sötétségben Jézus a világosság. Mi más is lehetne beszélgetésük témája, mint az Isten Országa. Jézus azonnal a lényegre tér, azt mondja az előkelő vendégnek: „Ha valaki nem születik újjonan, nem látja meg az Isten országát!” majd aztán meg is ismétli ezt….az Isten Országa és az újjászületés összetartozó fogalmak lesznek.

Az újjászületés vágya ősidők óta jelemzi az embert. Különféle vallások más-más módon keresik-kínálják ennek lehetőségét. Jézus egyértelművé teszi, az újjászületés útja Ő maga. Az út elején a Vele való találkozás áll, s az újjászületés ereje, ha úgy tetszik hajtómotorja nem praktikák vagy technikák elsajátítása, hanem ráhagyatkozás a Szentlélekre, aki akár a szél „ott fúj ahol akar!” (3,8)

Újjászületni azt jelenti felülről (Istentől) születni. Ennek a záloga Jézus kereszthalála, aki mindent bűnt, ami gátolja az Istennel való életünket felvitt a keresztfára. Aki erre tekint elindul az újjászületés útján…Jó utat, Isten veled (van)!

Henry_Ossawa_Tanner_-_Jesus_and_nicodemus

Kép: Henry Ossawa Tanner: Nicodemus Visiting Jesus by Night (1899)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.