Csütörtök, húsvéti idő, 4. hét – Mátyás, az igazságos (zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Mátyás, az igazságos
(89. zsoltár)

Mátyás király, reneszánsz uralkodónk, aki korának legmodernebb zsoldosseregével, a Fekete-sereggel még a Habsburg-császárvárost, Bécset is bevette, az utókor szemében igazságos, jóságos, vidám uralkodóként tündököl, akiről külön mondakör keletkezett a nép körében.
Hasonló közkedveltségre tett szert a választott nép körében Dávid király, aki egyesítette a két zsidó királyságot, melyekben összesen negyven évet uralkodott.
Mindkét nagy király hírnevét a belső béke és biztonság alapozta meg, amelyet aztán oly sokáig nélkülözni kellett mindkét népnek. A zsoltáros is ezt a diadalmas, örök hűségű békét dicséri, amellyel Dávid király Isten uralmát hozta tapasztalható közelségbe. “Mert az Úré a pajzsunk, s Izrael Szentjéé a királyunk.” Isten közelségében élhetünk, ha szövetségre lépünk Vele, és boldogan igent mondunk az Ő játékszabályaira, és ezeknek megfelelően játsszuk az élet játékát.
Dávid nem volt tökéletes, ezt a Szentírás meg is örökítette. Mátyás sem volt az, még ha a mondák erről nem is vesznek tudomást. A béke azonban, amit megteremtettek, Jézust, az Örök Királyt hirdetik, akinek a közelségében megtaláljuk a lényegest, felfedezzük a szépet, és boldog életet élünk.

Köszöntsd életed Királyát!

A_Matyaskiraly

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.