Szombat, húsvéti idő, 4. hét – Hetedhét országra szóló (98. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Hetedhét országra szóló
(98. zsoltár)

Miért van a mesében hetedhét országra szóló lagzi? Mert igaziból is ilyenre vágyunk. Egy lakodalmon mindenki visszafiatalodik/hozzáöregszik az ifjú párhoz, végtelenül boldog, csak a szerelem létezik, és az őket körülvevő szeretteik boldog jókívánságai. Azt akarjuk, hogy ez a boldogság soha ne fogyjon ki a szívünk korsójából. Akárhány hétköznap akárhány gondja szakad is ránk, ahogy a sok kapálás, metszés, permetezés után jön a szüret, a prés, a must, a fejtés, az érés, és a palackba töltött csillogó nedű, úgy sorjázik a gond és a megpróbáltatás napjaiban is a szívünkben a remény, a várakozás, a bizalom ígérete: ez mind kiolthatatlanul beteljesülés után kiált! Hát ezért keletkeznek hetedhét országra szóló lakodalmak. Ilyen már csak az ember. Az Isten ilyennek teremtett.
Ilyen a zsoltáros is. Noha az elmúlt századhoz hasonlóan az ő idejében is kollektív bűnösség terhe mellett rabszíjra fűzve egész városokat hurcoltak el külföldi munkatáborokba, ahol nemzedékek éltek és haltak, mégsem hunyt ki dalaiban a remény, hogy “megismerteti szabadítását az Úr”. És ez a remény feltartóztathatatlanul megvalósult. “Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Ujjongjatok az Úr, a király előtt!”
Emlékezz vissza életed legboldogabb napjára! Jézus megkapva az öreg király lányát s fele királyáságát, ezt a napod ajándékozza neked vég nélkül.

a-hetedhetorszag

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.