Krisztus Szent Teste és Vére (Úrnapja) – Napi ötszöri?

Igenaptár – napi olvasmányok

Napi ötszöri?

A napi ötszöri étkezés egészséges vagy nem? Le lehet vele fogyni vagy nem? Fitness-oldalak visszatérő kérdése ez. Erről a kérdésről nincs tapasztalatom, se tudásom. A fokföldi ibolyának jót tesz, ha szinte mindig van egy kis víz a tálkájában. A ciklámen is hálás érte. Hogy vajon nekünk jót tesz-e, ha mindig emésztünk, azt nem tudom. A jóléti társadalom nemcsak ennivalóval bombáz bennünket folyamatosan, hanem információkkal, ingerekkel is. Nem jutunk el odáig, hogy vágyjunk valamire is. És csodálkozunk, hogy gyerekeink úgy döntenek életükről, mintha csak egy szupermarket polcai előtt méláznának gyámoltalanul, vajon ma este mit egyek?

A folyamatos telítettség adatokkal, inputokkal elszórakoztat, de nem ösztönöz. Kielégít, de nem tesz kiváncsivá. Megadja, amire szükségem van, de nem segít, hogy valóban szükségét érezzem valaminek. Pedig épp a szükség az ember legalapvetőbb felhajtóereje. Az ember hiánylény. Helmuth Plessner szerint az ember lényege szerint irányuló lény, önmagát testi-szellemi egységében folyamatosan túllépő létező. Úgy is mondhatnánk, az ember attól valaki, hogy valakié. (Új Ember, 2012, Máté-Tóth András, Valakié)

“Én vagyok az élő kenyér” – mondja Krisztus, és egy falat kenyérré, egy harapásnyi életté lett értünk. Ki kell ürülnünk, éhessé kell válnunk, hogy ezt értékelni tudjuk. Ma, amikor a kenyér ránk penészedik, amikor sokan szénhidrátmentes étkezést folytatnak, nagy utat kell megtennünk, hogy értelmezhessük a Megváltó szavait. Szükséggé kell válnunk, egy nagy kiáltássá, szomjas vágyódássá, hogy akarhassuk Őt, aki egyedül elégít ki bennünket, kielégülteket maradéktalanul. Mert nélküle mindig marad üröm az örömben, mindig ott lesz a hiány, mert az ember étvágya mindent akar, és a napi ötszöri valami ezt nem töltheti be, legfeljebb tunyává tesz, lustává, hogy ne legyen kedve, ereje kérni, követelni, akarni a Mindent, a Végtelent.

Éhezd, vágyd, keresd!

5×etk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.