Évközi 16. vasárnap – Csobbanás

Igenaptár – napi olvasmányok
Csobbanás

Nincs jobb annál, mint csobbanni egyet nyáron a Balatonban. Belemerülni a körbelocsogó hullámokba. Beletúrni kezemmel a vízbe, lábammal a homokba. Szagolni a tengernyi víz illatát. Belevetni magamat a smaragdzöld zuhatagba, és úszni, amennyit csak jólesik. Most éppen erre a mással össze nem téveszthető élményre lesz szükségünk.
Sokszor történik meg velünk, hogy bizonyos helyzetekbe belefáradunk, elmenekülünk belőle, legalább is keressük a kiutat. Ezen a vasárnapon épp az ellenkezőjére hív a Megváltó. Ha Őt követjük, akkor belegázolunk a helyzet közepébe, csobbanunk egy nagyot, belevetjük magunkat a világ nagy tésztájába, nagy szántóföldjébe.
Idézzünk hát föl egy kiadósan jóleső élményt, amilyen egy jól sikerült edzés, egy befejezett projekt vagy egy kacagó gyerekzsúr! Azt éltem meg benne, hogy odatettem magam, mindent beleadtam, és mintha kicseréltek volna tőle.
Jézus Isten Országa – példabeszédeiben ilyesmi történik. Lehet, hogy arra vágyom, Isten tegyen rendet: tépje ki a konkolyt, büntesse meg a gonoszt, teremtsen fair play-t, adjon laboratóriumi körülményeket, ahol maximálisan teljesíthetek. Lehet, én ezt szeretném.
Az Atya azonban nem ezt teszi Jézus szerint. Hanem elküldi Őt a mi gonosz világunkba, azokhoz, “akik nem ismerik… és Ő fékezi hatalmát, enyhén ítél, nagy kímélettel igazgat minket, és alkalmat ad a bűnök megbánására… Ezzel a bánásmóddal pedig arra tanít… hogy az igaznak emberségesnek kell lennie.”
Belveti magát a világunkba, és arra hív, hogy csobbanjunk mi is nagyot, álljunk bele a sodrásba, verjünk gyökeret a tengerben, terebélyesedjünk fává, nőjünk minden vetemény fölé, mert úgyis Ő adja a növekedést, és az egész tésztát megkeleszti.
Mi csak adjunk bele mindent, ússzunk a fősodorban középre, tartsunk ki, és Jézus is, és “a Lélek is segítségére lesz erőtlenségünknek”. Ne higgyük el a konkolyt vetőnek hazugságát, ne féljünk, ne gettósodjunk, mert a szelídek öröklik a földet, és “az Emberfia elküldi angyalait, azok összeszednek az ő országában minden botrányt… és bedobják a tüzes kemencébe… Akkor az igazak ragyogni fognak Atyjuk országában, mint a nap.”

Neked most mibe kell beleállnod úgy igazán! Elmondtad már Neki? Bízd rá a titkod, terveid! Hadd segítsen.

acsobbanas

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.