Advent II. Vasárnapja – Szürke szenzáció

elmélkedés a vasárnapi szentírási szakaszokhoz

Te mire kapod föl a fejed? Téged mi érdekel? Mit szeretnél venni/látni/kipróbálni? Ma internetes keresőmotorok és logaritmusok gyűjtenek adatokat az általunk látogatott oldalakról, a megnyitott linkekről, hirdetésekről. Hónapok után is felidézik, mit kerestél valamely oldalon, mit vásároltál valamely online áruházban. Megalkotják virtuális énedet, és odateszik eléd – mint szalmát az ökör elé – a személyre szabott szenzációt, ami Téged biztosan érdekel.

És noha a karácsonyra is iparágak épültek, és ezeknek a logaritmusoknak ez elsősorban egy kereskedelmi boom, mégis hiba került a rendszerbe. Mert a jászolba nem takarmány, hanem egy Gyermek került. Egy váratlan, zavaró, rongyos pont. Nincstelen semmi. Amiről csak a rongyosok és a megvetett idegenek tudnak. Aminek nincs hírértéke, és ezért maradhat életben Aprószentek éjszakáján.

És mi éppen erre a szürke, színtelen szenzációra várunk. Meghívást kapunk, hogy hasonuljunk hozzá: “Minden völgy emelkedjék fel, minden hegy és halom süllyedjen alá; a göröngyös legyen egyenessé, és a hegyláncok síksággá! Akkor kinyilvánul az Úr dicsősége.”
A nincstelen, a nem látványos nem része virtuális énednek. Nem tudnak róla a keresőmotorok. Lehet, hogy alapban Téged sem érdekel, amíg rendben működik. Ilyen a lábad, a kezed, az ujjaid, a pulzusod. Mind megannyi szürke szenzáció. Pont az a jó, hogy nincs benne semmi kimagasló, semmi rendellenes, hanem belesimul a mindennapok ritmusába, az Élet rendes útjába.
Keresztelő Szt. János ma is kihív bennünket a hegyeink, váraink, palotáink, csillogó fényfüzéreink közül. Hogy ne a helyettünk, nekünk elképzelt, virtuális önmagunkat lássuk, hanem semmiségünk csodáját, és kérjünk rá az Istentől gyógyulást, nagyravágyásunk, bizonytalanságaink kisimítását és begyógyítását.

Hol akarsz találkozni a szürke szenzációval?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.