Évközi 2. Vasárnap – Lengő tekéből perpetuum mobile

elmélkedés az Évközi 2. Vasárnap szentírási szakaszaihoz

Zamárdiba, a SZOT-üdülőbe gyakran vitt el nagyapám, hogy amíg ő dolgozik délelőtt az irodában, addig eljátsszak az üdülő kertjében. Leginkább a lengőtekét szerettem. Kilenc bábu, farács és a kugli: elég jól lehetett vele játszani. Nagy döntések voltak, nagy tarolások.

Egy idő után azonban eluntam magam vele, mert mindig nekem kellett felállítani a bábukat. Meg a kuglit is nekem kellett meglendítenem. Egyedül ez fárasztó volt és unalmas.

Később megtanultam az iskolában, hogy ez a fáradtság a gravitáció miatt van, mert mindent vonz a Föld… és vonz még sok más is…

Azért aztán sokáig eljátszottam a gondolattal, hogy mégiscsak kéne csinálni egy perpetuum mobile-t, egy örökmozgót, ami nem fárad el, mindig vidám és szórakoztató.
Azóta jócskán voltak nagy döntések az életemben. Megfeszültem, dolgoztam érte, de aztán tényleg taroltam, mindent vitt a kugli. Utána meg jött a fáradtság, meg az unalom is. Mert engem is vonzott a Föld, meg sok minden más.
Közben viszont rájöttem, hogy a vágyott örökmozgó én lehetek. Hiába vannak a fáradttá tevő vonzások, ha közben Valaki megkérdezi tőlem/tőlünk: “Mit kerestek?” Rám néz, és belekerülök az Ő erőáradásába, és láthatatlan energiákkal töltődöm fel. Persze, ehhez nekem is keresnem kell Őt, nekem is kell szólnom a kis Sámulellel: “Itt vagyok, szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!”.

Másba kell beletennem időt, erőt, nemcsak abba, ami a gyomorba jut, meg az érzékeinkbe. Mert Pál apostol szerint testünk Krisztus tagja, “aki pedig az Úrral egyesül, egy lélek ővele.”
És az életem már nem az én terveimről, nem az én céljaimról, nem az én lengőtekém tarolásáról szól, hanem perpetuum mobile-ként titkos forrásból merítve Istent hallgatva, Őt keresve, belőle merítve és Őt dicsőítve, egész életem megtelik Isten mindent mozgató, örök szeretetével, az Ő tarolásával. Döntés ez is. Mindkettőnké.

Sunrise scene

Függeszd fel a lengőtekéd Isten terveire, hogy perpetuum mobile lehessen belőled! Hová kell függeszkedned?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.