Évközi 17. Vasárnap – Jackpot

elmélkedés az Évközi 17. Vasárnap szentírási szakaszaihoz

A Jackpot bár a pókerből származó kifejezés, de a lottóban csinált karriert. Azt jelenti, hogy ha több játékkörben nincs telitalálat, akkor a következő körben emelkedik a telitalálat nyereménye. A Jackpot hatalmas vonzerőt gyakorol a játékosokra, akiket a nyeretlen körök miatt emelkedő tét mind jobban beszippant. Egyre inkább ráfeszülnek a témára, hogy mit fognak csinálni a ládányi pénzzel, amit majd megnyernek.

A Biblia lapjain is találhatók ilyen jackpot-ok: kenyérszaporítás Elizeusnál és Jézusnál, a ki nem ürülő szakajtó Illésnél, a kánai menyegzőn borrá változtatott víz. Ezek éhínségben, pusztai körülmények között, nagy szégyen veszélyében megemelt tétként működtek, és felfoghatatlan jólétet, nyereséget hoztak az esemény részeseinek. Van azonban a bibliai jackpot-nak egy sajátossága, amely megkülönbözteti őket a szerencsejátékok nagysokára beütő telitalálatától: ezek Istent kereső családok, közösségek szükségét enyhítik csodálatos módon, nem pedig az egyén kapzsiságát csigázzák fel. Elizeus szétosztja a nélkülözők között a hozzá érkező gazda zsenge áldozatát, Jézus szétosztja az öt kenyeret és a két halat a hozzá érkező tömegnek. A gazda azért viszi áldozatát a prófétához és nem a papokhoz, mert az egyetlen igaz Istent keresi, és a templomok akkoriban mindenféle más istenek szobraival voltak tele. Jézust azért keresi a tömeg, mert “látták a csodajeleket, amelyeket a betegeken végbevitt.” (Jn 6,1)

A nagy telitalálatok sok szerencsétlenséget hoztak már a szerencsések fejére. A kapzsiság sokszor összeveszejtette a pénzhez jutott családokat. Isten telitalálata is megemelt tét, különleges jackpot, amely azonban az Istenért önmagát elajándékozó embernek és környezetének jut osztályrészül. Mi is keressük az Elizeushoz érkezett emberrel az Istent szomjazó közösséget. Mi is vágyunk Jézust hallgatni az elcsigázott tömegben.

Figyeld magad a héten, vajon nem feszülsz-e rá a magad kovácsolta szerencsédre, és mered-e magad rábízni Jézusra az Isten közösségében, hogy az Ő jackpot-jának, a vele és körülötte megélt örök boldogságnak a részese lehessél?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.