Évközi 18. Vasárnap – Zavaró tényező

elmélkedés az Évközi 18. Vasárnap szentírási szakaszaihoz

Hogy lehet az, hogy annyira vágyunk pihenni a csendes vízparton, utána meg panaszkodunk a sok szúnyog miatt?
Hogy lehet az, hogy annyira vágyunk szerelmünk közelségére, egy idő után mégis összezörrenünk?
Hogy lehet az, hogy annyira vágyunk a változatosságra, aztán nehezen szokjuk meg a legkisebb változást is?

A válasz legtöbbször ekként hangzik: mert közbejön valami zavaró tényező. Persze, ezt szeretnénk kiküszöbölni: befújjuk magunkat szúnyogriasztó spray-vel, a köztünk felmerülő nézeteltéréseket megtanuljuk kibeszélni, és tudatosítjuk, hogy a változás nehéz.

Ennél azonban alapvetőbb szemléletváltásra van szükség. Mert a szúnyog, a párunk szokásai, maga a változás nem kiküszöbölendő rossz. A vegyszeres nagyüzemi gazdálkodás nemcsak a szúnyogot, de sok más rovar jelenlétét kiküszöbölte, ezért aztán 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben. Ha párunk szokásait mint zavaró tényezőt meg akarjuk szüntetni, megbeszélhetjük ugyan a problémát, mégis egyre távolabb kerülünk egymástól.

Mert a változás fáj néha, és változás nélkül a változatosság valójában nem gyönyörködtet. A Jézus köré sereglő tömeg ismét jól akar lakni a csodálatosan megszaporított kenyérrel, de nem akar változni. Vágyik a csendes vízparton sétálni, de szúnyogcsípés nélkül. Vágyik a szerelmével lenni, de csak addig, amíg az jólesik. Vágyik a változatos, nagy utazásokra, de kínosan ügyel szállodája kényelmi szolgáltatásainak színvonalára.

Pedig épp a zavaró tényező segít Istennek való kitettségben élni. A pusztában vándorolva rászorulunk, hogy Isten tápláljon minket. “Vessétek le a régi embert, akit a csalóka vágyakozások romlásba döntenek.” (Ef 4,22) A jóllakott biztonság helyett válasszátok Krisztust, akinek “nincs hová lehajtania fejét”! (Mt 8,20) “Maradjatok meg az én szeretetemben.” (Jn 15,9)

Zavaró tényező? Sebaj. Te csak figyelj állhatatosan a Téged szerető Istenre!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.