Karantén – elmélkedések

A karantén ideje alatt, 2020. tavaszán napi elmélkedésekkel segítettük – Hóbár Csaba lelkipásztori munkatárs és Rosner Zsolt plébános – plébániáink híveit hitük elmélyítésében.

Szombat, húsvéti idő, 7. hét - „Az egész világ sem tudná befogadni a könyveket…”

„Az egész világ sem tudná befogadni a könyveket…” Jn 21,20-25 Az evangélium Péterről alkotott képe nem lenne teljes, ha nem mutatna rá, hogy Péter nem csak hatalmat kapott, hanem követte is Jézust. Ez a követés Péter szeretetének megnyilvánulása. Minden hivatalt, tevékenységet és feladatot meg kell előzzön Jézus követése. A legfontosabb feladatunk ez! És...Tovább olvasom »

Szombat, húsvéti idő, 7. hét - Az orvlövész (11. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok

Az orvlövész
11. zsoltár

A zsoltáros fellázad. Fellázad a gonoszok uralma ellen. A gonoszok ellen, akik “kifeszítették az íjat, a húrra illesztették nyilaikat, hogy lenyilazzák a sötétben az egyenes szívűeket.” Az ókor és középkor orvlövészeinek kedvelt fegyvere az íj volt....Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 7. hét - Zöld kötött pulóver

Igenaptár – napi olvasmányok
Zöld kötött pulóver

Volt egy osztálytársam, aki ősztől tavaszig mindig ugyanabban a zöld kötött pulóverben jött suliba. Már messziről meg lehetett ismerni. Olyan volt ez neki, mint egy márkanév, amely jellemző volt rá.

Fesztusz római helytartó tanulmányozva a fogvatartott Pál apostol ügyét, ügyes szimattal...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 7. hét - „Már a világ teremtése előtt szerettél engem” (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
„Már a világ teremtése előtt szerettél engem”
Jn 17,20-26

Főpapi imájában Jézus az apostolok után a hívőkért imádkozik. Itt hangzik el a mondat: „ már a világ teremtése előtt szerettél engem.” Amikor még semmi nem volt, már szerettél. Engem is, téged is.

Isten már...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 7. hét - A mérőzsinór (16. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok

A mérőzsinór
16. zsoltár

“Azt sem tudom, hol áll a fejem.” – mondjuk néha, amikor túlterheltnek érezzük magunkat, és összecsapnak a fejünk fölött a hullámok. Jézus szelíd korholása kopog ilyenkor a kobakomban: “Márta, Márta, sok mindennel törődöl, pedig csak egy a lényeges”. Miért...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 7. hét - Ragadozó farkasok

Igenaptár – napi olvasmányok
Ragadozó farkasok

“Miután elmegyek, ragadozó farkasok jönnek közétek, és nem fogják kímélni a nyájat. Sőt köztetek is támadnak férfiak, akik fonák dolgokat beszélnek, hogy magukkal ragadják a tanítványokat.” Pál apostol szavai az efezusi közösség vezetőihez tükröt tart mindannyiunknak. Mi is válhatunk...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 7. hét - Gombászni (68. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Gombászni
68. zsoltár
A gomba a szegények eledele, hallottam a minap egy cigányasszonytól. Amint engedi az idő, eső után sokan kelnek útra a baranyai aprófalvak lakói közül, hogy kiegészítsék gombával az asztalukra kerülő ételt.
A zsoltáros hasonlóképpen ott...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 7. hét - „Az örök élet az, hogy megismerjenek téged”

Igenaptár – napi olvasmányok
„Az örök élet az, hogy megismerjenek téged”

Jn 17,1-11a

János evangéliumában az utolsó vacsora leírása liturgikus menetben áll előttünk. Fontos része a megtisztulás (lábmosás), a tanítás és most befejeződik egy mindent átfogó imádsággal. Az evangélista a megváltás egész misztériumát akarja megmutatni.

Csak az Atya képes...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 7. hét - Abból, ami otthon van

Igenaptár – napi olvasmányok

Abból, ami otthon van

A karantén divatot teremtett: főzz abból, ami otthon van! Ne járj el naponta boltba, hanem vásárolj be hetente egyszer, ekkor légy átgondolt, és otthon aztán légy találékony a főzéskor, és használd az otthon lévő alapanyagaidat.
Pál apostol így “főz”: megtalálja...Tovább olvasom »


Urunk mennybemenetele - Elment, hogy visszajöjjön! (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Elment, hogy visszajöjjön!
Mt 28,16-20

Jézus feltámadása után negyven napig még együtt volt tanítványaival, utána elment velük Jeruzsálem határába, egészen Betánia közelébe, s miközben beszélt hozzájuk, egyszer csak látták, hogy felemelkedik, és egy pillanat alatt egy felhő eltakarja Őt. Ők meg néztek felfelé,...Tovább olvasom »


Urunk mennybemenetele - Nagy utazás (47. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Nagy utazás
47. zsoltár

Koltai Róbert első filmje, a Sose halunk meg ma már történelem. Gyuszi bácsi, a vállfaárus életművész, a lecsúszott egzisztencia a lóversenyezés, fogadások, éjszakai élet bűvöletébe vezette be unokaöccsét, Imit. Gyuszi bácsitól tanult meg a fiú...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 6. hét - Hogy teljes legyen örömötök! (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Hogy teljes legyen örömötök!
Jn 16,23b-28

Mindnyájan vágyunk az örömre és szinte azonnal megszólít bennünket az evangéliumban ez a rész: „hogy örömötök teljes legyen!” (16,24). Mintha Jézus nem is az akkori hallgatóságnak címezte volna szavait, hanem egyenesen nekünk. Nekünk, akiknek az „Isten, egyház,...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 6. hét – Szülő-föld (47. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Szülő-föld
47. zsoltár

Az Alföld rónasága vagy a dimbes-dombos Dunántúl, ez a hazánk. Bár szinte mindent a boltban veszünk, mégis jó, ha a hazai termelőktől vásárolunk, mert ez is segít azonosulni a földdel, amely életet, vizet és kenyeret ad...Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 6. hét - Kincs a szemétben

Igenaptár – napi olvasmányok
Kincs a szemétben

Egyik kidobta, a másik visszahozta. Hányszor küzdünk gyűjtögető családtagjainkkal, hogy ne rakosgasson el már mindenféle kacatot azzal, hogy jó lesz az még valamire. Múlt vasárnap láttam egy gyönyörű kézmosó tálat és kancsót. Gyönyörű, százhúsz éves darab lehetett egy...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 6. hét - „Rövid idő…” (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
„Rövid idő…”
(Jn 16,16-20)

„Rövid idő, s már nem láttok, ismét rövid idő és viszont láttok” (16,16) Jézus látja tanítványai gondolatait és nehézségeit ezért eltávozása előtt kérdés-kérés nélkül ad vigaszt nekik.  Akkor is, ma is!

Jézus bejelent valamit, amit övéi egyenlőre nem értenek, de...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 6. hét - Megismertette szabadítását (98. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Megismertette szabadítását
98. zsoltár

A zsoltároskönyvben újra és újra előjön a nagy győzelem, csodálatos szabadulás témája. Az Istenben remélő ember élete megkönnyebbüléshez, megnyugváshoz, beteljesedéshez vezet. Az elért cél utáni megpihenés, a jól eső gyönyörködés, a bevégzett munka öröme, egy...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 6. hét - Kiugrott a gombóc a fazékból

Igenaptár – napi olvasmányok
Kiugrott a gombóc a fazékból

“Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni.” Jézus mondása arra világít rá, mennyire nehezen tudjuk meghallgatni, befogadni egymást.
Ahogy Pál apostolt Athén főterén szívesen hallgatták egészen addig, amíg a görögök által keleti képzelgésnek tartott...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 6. hét - A Vigasztaló (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
A Vigasztaló

(Jn 16,5-11)

Búcsúzás és vigasztalás. Jézus szavaiban egyszerre van jelen mindkettő. Akárcsak mi, amikor olyasvalakitől köszönünk el, akit nagyon szeretünk és tudjuk, hogy jó darabig nem találkozunk személyesen. Ilyenkor az ölelés és a puszi mellett bíztatjuk egymást, hogy az idő gyorsan...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 6. hét - Szent Antal segít (zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Szent Antal segít
(138. zsoltár)

Páduai Szent Antalt az elveszett tárgyak előkerítésében szoktuk segítségül hívni, és nem csalatkozunk. Azonban nem csak elveszhetnek, hanem el is takarhatnak náluknál fontosabbakat. Szent Antal a végkimerülésig böjtölt. A teljes kimerültség állapotában azonban a...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 6. hét - A hinta

Igenaptár – napi olvasmányok
A hinta
Jézus fölmegy az Atyához, és Jézus az Atyától küldi nekünk a Lelket. Jézus kitartó bensőséges imádságai, az Atyával való mély együttléte vágyakozást keltett az apostolokban, hogy tanítsa őket imádkozni; így született meg a Miatyánk. Elmenetele előtt pedig arról beszél Jézus,...Tovább olvasom »


Húsvét 6. vasárnapja - Gül baba rózsái

Igenaptár – napi evangélium
Gül baba rózsái

A magyar ezeregyéjszaka meséi, mondhatnánk a török világot megidéző, a háborúban harcosként, békeidőben rózsákat ültető tudósként működő dervis, Gül baba alakja köré font legendákra, aki Szulejmán szultán ifjúkori barátja volt, s akinek a szultán síremléket (türbe), mellé derviskolostort (tekke) építtetett...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 5. hét - Jó helyen vagyunk? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Jó helyen vagyunk?
(Jn 15,18-21)

János evangélista a „világ” kifejezéssel azokat illeti akik elutasítják Krisztus evangéliumát,  ellenségesen viseltetnek követői iránt. Az egész evangéliumon végighúzódik ez a az ellentét…a „világ fiai” szemben a „világosság fiaival”. A Szentírás, különösen az újszövetség több helyen Istent, mint...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 5. hét - A tisztiszolga (100. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
A tisztiszolga
(100. zsoltár)

Más néven csicskás, mindenes, aki a tiszt csizmáját suvickolja. A mi nagy önérzetünket sérti, hogy mások sáros csizmáját húzogassuk, tisztogassuk. Pedig csak az a kérdés, ki az a másik? Ki az, akiért az életemet kockáztatom?...Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 5. hét - Megkönnyebbülés

Igenaptár – napi olvasmányok
Megkönnyebbülés

Az apostoli zsinat mégsem tette kötelezővé a számtalan zsidó vallási előírást – köztük a férfiak körülmetélkedését – a nem zsidó származású keresztényeknek. Pedig egymásnak feszültek az indulatok, érvek és ellenérvek. Mert mindkét álláspont logikus volt, mindenkinek igaza volt, de megkönnyebbülést jelentett, hogy...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 5. hét - Örülj! (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Örülj!
(Jn 15,9-11)

Isten örömre hívott bennünket! Mindannyiunkat!

Jézus ebben a beszédében kibővíti a szőlőtőről mondott hasonlatát. A tanítványok feladata nem csak az, hogy át kell venni és tovább kell vinni jézus életét és tanítását, hanem – és ez a legfontosabb – „meg kell...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 5. hét - Tőzsdeguru, te mibe fektetsz be? (96. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Tőzsdeguru, te mibe fektetsz be?
(96. zsoltár)

Sokak számára a tőzsde, a brókerek pörgő világa a pénzcsinálás Eldorádójának tűnik, és keveseknek lehet, hogy az is. Egy biztos, hogy a befektetői oldalak felhívják a figyelmet, hogy a lakossági befektetői számlák...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 5. hét - Gyümölcsfametszés

Igenaptár – napi olvasmányok
Gyümölcsfametszés

Nem mindegy, melyiket mikor, egy biztos, hogy metszeni kell. Hozzáértőn, szeretettel, figyelmesen, előrelátóan. A növény megindul, mint a bolond, növekszik, amerre csak tud, aztán elburjánzik, és saját magával szúr ki. Az elhanyagolt gyümölcsfák megfojtják magukat a sok lombbal, amit növesztenek.
Pedig minden...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 5. hét - Béke? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Béke?

(Jn 14,27-31a)

Izajásnál, Jeremiásnál és Ezekielnél a Messiás eljöveteléhez kapcsolódó központi fogalom a béke. A Messiás a béke fejedelme lesz, akiben visszatér a paradicsomi állapot.
Nem véletlen mondja Jézus: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek.” Mielőtt eltávozik,...Tovább olvasom »

Kedd, húsvéti idő, 5. hét - Meddig még? (145.zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Meddig még?
(145. zsoltár)

Meddig lehet szeretni? Meddig lehet elviselni a gyűlöletet, és nemcsak elviselni, hanem szeretettel viszonozni? “Már nem sokat beszélek veletek, de szeretem az Atyát, és úgy teszek, ahogy az Atya meghagyta nekem”, mondja Jézus elfogatása előtt,...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 5. hét - Repülni akarok

Igenaptár – napi olvasmányok
Repülni akarok

Előfordult már Veled, hogy olyan ajándékot vettél, amilyent Te szerettél volna kapni? Hát, nem arattál vele osztatlan sikert, ugye? Mert magadból indultál ki. De hogyan is tehetted volna másként?
Ugyanígy volt az ember sokáig a repüléssel is. Látta, hogyan repül a...Tovább olvasom »


Húsvét 5. vasárnapja - Ne légy nyugtalan! (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Ne légy nyugtalan!
(Jn 14,1-12)

János evangélista az utolsó vacsorából a lábmosást és a búcsúbeszédet közli. A lábmosás a tettleges szeretetre való felhívás, a búcsúbeszéd pedig Jézus személyének-, életének a titkába vezet be.  A búcsúbeszéd különlegessége, hogy Jézus életének a titkát a Szentháromság...Tovább olvasom »


Húsvét 5. vasárnapja - Alice csodaországa (33. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Alice csodaországa
(33. zsoltár)

Alice körül egyszer csak minden megvátozik. Találkozik Nyúllal, akinek zsebórája van, meg a Kalapossal, Borsos hercegnővel, teázik Április bolondjával, összekülönbözik Szívkirállyal, Szívkirálynővel és kártya hadseregükkel. Fura és hóbortos világba csöppen, ahol minden, ami valódi, valószínűtlennek tűnik.
A mese pedig...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 4. hét - „Mutasd meg…!” (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
„Mutasd meg…!”
(Jn 14,7-14)

Az utolsó vacsorán mondott beszédében Jézus felkészíti tanítványait a nélküle való életre. Ennek fontos része, hogy saját titkába, az atyával való kapcsolatába vonja és hívja őket.

A tanítványok sok mindent nem értettek…még mi sokkal később is csodálkozva és sokszor értetlenül...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 4. hét - Hetedhét országra szóló (98. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Hetedhét országra szóló
(98. zsoltár)

Miért van a mesében hetedhét országra szóló lagzi? Mert igaziból is ilyenre vágyunk. Egy lakodalmon mindenki visszafiatalodik/hozzáöregszik az ifjú párhoz, végtelenül boldog, csak a szerelem létezik, és az őket körülvevő szeretteik boldog jókívánságai. Azt...Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 4. hét - Az óperenciás tengeren is túl

Igenaptár – napi olvasmányok
Az óperenciás tengeren is túl

A mesék hangján a végtelen szólal meg hívogatón. Vajon miért akar az ember repülni, kék vizeket szelni, ismeretlen földekre lépni? Életünkben mindig van egy tovább. Ez néha örömteli, néha fájdalmas, de valahogy mindig vágyott. Mondják, hogy aki egyszer...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 4. hét - Kit képviselsz? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Kit képviselsz?
(Jn 13,16-20)

„Én és az Atya egy vagyunk”(Jn 10,30) mondja Jézus a templomszentelés ünnepén. teljes mértékben azonosítja magát az Őt küldő Atyával. A küldő és a küldött között fennálló szoros kapcsolat gondolatát viszi tovább és szélesíti ki itt, a lábmosás után:...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 4. hét - Mátyás, az igazságos (zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Mátyás, az igazságos
(89. zsoltár)

Mátyás király, reneszánsz uralkodónk, aki korának legmodernebb zsoldosseregével, a Fekete-sereggel még a Habsburg-császárvárost, Bécset is bevette, az utókor szemében igazságos, jóságos, vidám uralkodóként tündököl, akiről külön mondakör keletkezett a nép körében.
Hasonló közkedveltségre tett...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 4. hét - Gombhoz varrja a kabátot

Igenaptár – napi olvasmányok
Gombhoz varrja a kabátot

Előfordult már, hogy annyira ragaszkodtál egy elképzelésedhez, hogy mindenképpen azt erőltetted heteken keresztül? Aztán rájöttél, hogy már rég nem érte meg, csak megakadt a lemez, nem tudtál továbblépni.

Ettől a gúzsba kötöttségtől szabadított meg bennünket Jézus. Lukács szavaival: “Az Úr...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 4. hét - Biztonságban vagy? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Biztonságban vagy?
(Jn 10,22-30)

Mindannyian szeretnénk biztonságot. Törekvéseink nagy része ebből a vágyból fakad. Vágytak rá a Jézust kérdezgető zsidók is.

Az evengélista az ünnep említésével időbeli keretet ad a történetnek és talán szimbólumot is lát benne. A templomszentelés ünnepén arra emlékeztek, hogy Makkabeus...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 4. hét - Útjelző tábla (87. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Útjelző tábla
(87. zsoltár)

Felejthetetlen élmény volt. Nyugat-Anglia. Egy kis, vidéki farmról az első munkahét után egy kölcsön biciklivel bekerekeztem a nagyvárosba, mert akkor még csak a városi könyvtárban volt ingyenes internet-lehetőség. Nagy izgalom. Térkép, közlekedés az ellenkező oldalon, jaj, csak a körforgalmat...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 4. hét - Hogyan legyek jó???

Igenaptár – napi olvasmányok
Hogyan legyek jó???

… Mert nem mindegy egyáltalán. Tegnap a juhakol kerítéséről beszélt Jézus, hogy aki azon keresztül akar bejönni, tönkreteszi a kerítésed. Sok minden próbál beszivárogni az életedbe: hirtelen ötlet, kósza vágy, és ezek szétzilálják az életed, és akkor kiszolgáltatott...Tovább olvasom »


Húsvét 4. vasárnapja - Jó Pásztor

Igenaptár – napi olvasmányok

Télen nagyon hideg van,
Nyáron nagyon meleg van,
Soha sincs jó idő,
Mindig esik az eső.

Kedvelt népdalunkat dúdolva, talán Neked is eszedbe jut, vajon miért nem jó az, ami van? Miért sincs soha jó idő, miért kell mindig más? A pusztában vándorló nép...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 3. hét - Mész vagy maradsz? (evangélium)

Igenaptár – napi olvasmányok
Mész vagy maradsz?
(Jn 6,60-69)

Amikor Jézus saját testét örök életet adó kenyérnek nevezte, még a tanítványai között is vitát és zúgolódást váltott ki. „Kemény beszéd…” (Jn 6,60) mondták.

Valóban Jézus beszélt keményen? Vagy inkább a hallgatóságot „bántotta” a szokatlanul őszinte szó? Jézus mindig...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 3. hét - Önnyalogatás macskamódra (116. zsoltár)

Igenaptár – napi olvasmányok
Önnyalogatás macskamódra
(116. zsoltár)

A zsoltárosról ma a macska jutott eszembe. Mármint az önmagát nyalogató macska. Az átlagos kétlábúval ellentétben ugyanis négylábú barátunk önnyalogatásával nem roskad magába, hanem éppen ellenkezőleg: van, hogy orrát, szemét, fülét-farkát végignyalogatja, és eközben nem...Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 3. hét - Életelixír

Igenaptár-napi olvasmányok
Életelixír

Örök fiatalságot, erőt, hatalmat, gazdagságot keres a határait feszegető ember évezredek óta, egy titkos receptet, amely mindent megold.
Hát megvan. Itt van. Megjött. Ez az. Az egyetlen bökkenő, hogy mindent bele kell adnom. Az egyetlen zavaró tényező, hogy nincs benne semmi titkos....Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 3. hét - Kenyérkérdés 2.

Igenaptár-napi olvasmányok
Kenyérkérdés 2.
(Jn 6,44-51)

Jézus folytatja a korábbiakban megkezdett tanítást az élet kenyeréről. Egy fontos kölcsönhatást mutat be nekünk: csak az jöhet Jézushoz aki elfogadja az Atya kegyelmét, viszont az Atya csak azt vonzza aki követi Jézust.

Ezek után tér Jézus az eredeti témára. Szavai jelentőségét...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 3 hét - Fontos vagy (66. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok
Fontos vagy nekem
(66. zsoltár)
Tudatos választás a 66. (65.) zsoltár az etióp kincstárnokról szóló olvasmányhoz: az idegen előkelő úr megállítja élete kocsiját, meghívja Fülöp diakónust, hogy szálljon be, és magyarázza el neki Izaiás jövendölésének értelmét. Ettől kezdve kocsija/élete a...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 3. hét - Libatömés

Igenaptár-napi olvasmányok
Libatömés

Egyre hangosabb a vita a libatömés körül. Elhangoznak érvek pro és kontra. Merthogy a liba – mint minden állat – tudja, mennyi élelemre van szüksége, tehát a tömés kínzás, mások szerint pedig egyáltalán nem zavarja a madarat, hogy többet kell ennie, tehát a tömés...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 3. hét - Kenyérkérdés (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok
Kenyérkérdés
(Jn 6,30-35)

A csodajelre vonatkozó kérdés („milyen csodát művelsz?…mit tudsz tenni?”) a kenyérszaporításból indul ki. Előző nap látták, hogy Jézusnak van valamilyen hatalma és azt is megérezték, hogy azt nem akarja népies elképzelések szolgálatába állítani, nem akarja állandósítani a kenyérszaporítást. Pedig úgy hitték, hogy...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 3. hét - Álarcos réce (31. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok
Álarcos réce
31. zsoltár

Szerencsések ezek a madarak, mert megtalálják a rokonaikat, és ezért nem maradnak egyedül. “A Kiskunsági Nemzeti Park felső-kiskunsági szikes pusztáin egy hím példányt több éven keresztül meg lehetett figyelni a vonuló fütyülőrécék között. Ez a madár feltehetően...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 3. hét - Ali baba és a kincsesbarlang

Igenaptár-napi olvasmányok
Ali baba és a kincsesbarlang

Az ötöslottón ennyit és ennyit lehet nyerni, a hatoslottón annyit, a skandináv lottón amannyit. És ha kígyót-békát is kiáltanak a poltikusokra, a celebekre, színészekre, sportolókra, mégis azzal van tele a sajtó, hogy ez ilyen gazdag, annak olyan vagyona van, mintha...Tovább olvasom »


Húsvét 3. vasárnapja - Azért jött, hogy velünk legyen! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok
Azért jött, hogy velünk legyen!
(Lk 24,13-35)

Az emmauszi tanítványok története talán a legszebb húsvéti történet. Két reményvesztett tanítvány elhagyja csalódottságának helyszínét. Valami újra vágynak, ami nem fáj annyira, mint a múlt. Út közben beszélgetnek, választ keresnek a történtekre, meg akarják érteni a helyzetüket.

Annyira elmélyednek...Tovább olvasom »


Húsvét 3. vasárnapja - Hernyóbábból lepke (16. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok
Hernyóbábból lepke
(16. zsoltár)

A húsvét az átváltozások ünnepe, mint ahogy az egész kereszténység is az átváltozást ünnepli. Gyönyörködünk Istenben, aki megszabadít, aki átváltoztat, aki életre kelt, aki megújít.
És talán a legnagyobb bajunk éppen az, hogy nem akarunk megszabadulni szokásainktól,...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 2. hét - Munkatársat keresek! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmány
Munkatársat keresek!
(Mk 16,15-20)

Valakivel az első és az utolsó találkozás fontos mérföldkő. Pontosan emlékszünk a legapróbb részletekre is. Ugyan így voltak a tanítványok is, akik számára ugyan olyan meghatározó volt az utolsó találkozás Jézussal, mint az első. Ezen az utolsó találkozáson kapják az apostolok...Tovább olvasom »


Szombat, húsvéti idő, 2. hét - Mit látsz? (88. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmány

Mit látsz?
Van, aki sopánkodik, van, aki aggódik. Van, aki közös ismerősökről kérdez, van, akit a virágok érdekelnek. Van, aki politizál, van, aki meccset néz. Mindenkinek más a szemüvege, mindenki másra fokuszál.
Isten rád kiváncsi. Nem a bűneidre, és azt szeretné, hogy te se azok...Tovább olvasom »


Péntek, húsvéti idő, 2. hét - Százszorszép

Igenaptár-napi olvasmányok

Százszorszép

Amikor Jézus ötezer embert etet meg öt kenyérrel, akkor sokan azon morfondíroznak, vajon, hogyan csalogatta elő az emberek tarisznyájából az ennivalót, és hogyan vette rá őket, hogy osszák meg egymással. Pedig a történet sokkal egyszerűbb. És nem arról szól, hogyan lett ennyi kenyér, hanem arról,...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 2. hét - Akarsz élni? (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Akarsz élni?
(Jn 3,31-36)

A világban sok minden formál ránk igényt és mindegyik mintha teljesen, 100 %-ban akarna. A munkahely, a feladatok, a háztartás, az autó, a nyaraló a kitudja még micsoda. Minden maximális figyelmet igényel, odafigyelést és gondoskodást. Mindeközben könnyen rabjává válunk annak, amit látunk,...Tovább olvasom »


Csütörtök, húsvéti idő, 2. hét - Víz a mélyből (33. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok

Víz a mélyből
(33.zsoltár)

A mélyről felhúzott víz hűsít, frissít. A mélyről felemelt ember bízik és ragaszkodik. “Ízleljétek és lássátok, milyen” ez a Víz! Lám, “boldog az az ember, aki őbenne bízik.”
Mi a titka az Istenbe vetett bizalomnak? Az, hogy a szívem mélyében tudom csak...Tovább olvasom »


Szerda, húsvéti idő, 2. hét - Ablakkitámasztó

Igenaptár-napi olvasmányok

Ablakkitámasztó

Ha a konyha vagy a vendégszoba felé akarok szellőztetni, mindig gondban vagyok, mert ott nincs ablakkitámasztó, de még egy babzsák sem, és épp, amikor a friss levegő szeretne bejönni, akkor zsupsz, csapódik az ablaktábla.
János evangélista szerint mi is tudunk olyanok lenni, mint ezek az...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 2. hét - Újjá kell születni! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Újjá kell születni!
(Jn 3,7b-15)

Nikodémus számomra az egyik legkedvesebb szereplője az evangéliumnak. A főtanács tagja, az írástudók-törvénymagyarázók csoportjába tartozik, de nem azonosul a vezető réteg Jézussal kapcsolatos álláspontjával. Itt éjnek idején keresi fel Jézust, majd a főtanácsot emlékezteti mikor el akarják Őt ítélni, mint hamis...Tovább olvasom »


Kedd, húsvéti idő, 2. hét - Kockacukor (92. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok

Kockacukor

Igazi karantén-kincs. Ott lapul a kamarában. Kőkemény, úgy összeállt, hogy téglát lehetne pakolni rá, és kibírná. És én mégis megörülök neki, mert ismerem a gyenge pontját, és tudom, hogy a teában elolvad mennyei édes ízzé.
Minden keménység ilyen a mi világunkban. “Amikor az erős ember...Tovább olvasom »


Hétfő, húsvéti idő, 2. hét - Gépolaj

Igenaptár-napi olvasmányok

Gépolaj

Aki gépekkel dolgozik, tudja, hogy különféle kenőolajok, gépolajok szükségesek a működésükhöz. Hiányukban kopnak, elromolnak. Nem elég tehát üzemanyagot venni, és nyomni ezerrel, hanem kenőolajjal is el kell látni őket a kellő tisztítás mellett.
Nehéz ezt megtanulni az egyszer használatos, az eldobható kultúrájában szocializálódva. Mi csak...Tovább olvasom »


Húsvét 2. vasárnapja - Az első szívverés

Igenaptár-napi olvasmányok

Az első szívverés

A megfogant gyermek 6. magzati hetében kezd működni a szíve, hogy egy életen át ritmust adjon az életének. A szívizom rendszeres összehúzódása-tágulása pumpálja a vérkeringést, hogy a tüdőben friss oxigénnel telítődött vér eljusson az emberi test legtávolabbi sarkába is.
Az ősegyház életében a nagyszombat utáni nyolcadik...Tovább olvasom »


Húsvétszombat - Menjetek! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Menjetek!
(Mk 16,9-15)

Sohasem volt könnyű dolog a hit. Húsvét után az apostolok nem hisznek azoknak, akik a feltámadásról beszélnek. Sem Mária Magdolnának, sem az emmauszi tanítványoknak. Úgy tűnik a hit a találkozásból fakad, amiben felismerjük, hogy akivel találkoztunk legyőzte a bűnt és a halált.

Nekünk sem...Tovább olvasom »


Húsvétszombat - Isten paprikapalántái (117.zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok

Isten paprikapalántái
(117.zsoltár)

Már hetek óta csak kerülgetjük a palántákat: be az ablakba a fényre, nehogy megnyúljon, ki a napra, hogy megerősödjön, be a házba, hogy meg ne fagyjon, le a kazánházba, hogy neki ne induljon.
Így lehet velünk is az Úr. Hol azt kérjük tőle,...Tovább olvasom »


Húsvétpéntek - Partra vetett hal

Igenaptár-napi olvasmányok

Partra vetett hal

Heten ültünk a csónakban, mintha csak a hét kisázsiai egyház hét angyala lennénk a Jelenések könyvéből. Harminc fokos vízpárába burkolóztunk. Neki voltunk vetkőzve, de így is patakokban csorgott rólunk a víz. Fáklyát tartottunk a hajó oldalánál, miközben ütemesen vetettük ki a hálót, és...Tovább olvasom »


Húsvétcsütörtök - Más szemmel (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Más szemmel
(Lk 24,35-48)

Az emmauszi történet folytatása… hasonló szerkezettel. A tanítványok nem ismerik fel Jézust, ő magyarázza az írásokat, szemükről lehull a fátyol és mindet más szemmel látnak. Pál apostol megvakul a Jézussal való találkozáskor, s csak megkeresztelkedésekor kapja vissza, vagy inkább kap új látást.

A...Tovább olvasom »


Húsvétcsütörtök - Jég hátán is (8. zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok

Jég hátán is
(8. zsoltár)

A XVIII. századi Tolna-Baranyába betelepült németek közül nem mindenki tudta megszokni a mocsaras-erdős területek uralta klímát, kevesen élték túl az első éveket. Ráadásul a legjobb fekvésű földeket már belföldi – magyar és délszláv – telepesek szerezték meg. A völgységi Závod fuldai...Tovább olvasom »


Húsvétszerda - Mit csináltál?

Igenaptár-napi olvasmányok

Mit csináltál?
Még beszélni sem tudtunk, már hallottuk ezeket a szavakat anyukánktól, testvéreinktől, akik vigyáztak ránk, ha valami rosszat tettünk, mondjuk, meglocsoltuk a szőnyeg virágmintáit vagy kiengedtük a papagájt a kalitkából, mert meg akartuk simogatni.
Ugyanez a döbbent kérdés juthatott az eszébe sok embernek a...Tovább olvasom »


Húsvétkedd - Vége! (evangélium)

Igenaptár-napi olvasmányok

Vége!
Jn 20,11-18

A szomorúság ideje elmúlt! A fájdalom helyén az üres sír és az isteni közreműködést igazoló tanúk, az angyalok vannak. Az angyalok először Mária Magdolna szomorúságának okát kérdezik? A jelek és az angyalok előkészítik a vigasztalást, amit maga Jézus hoz.

Amikor Isten valami újat hoz...Tovább olvasom »


Húsvétkedd - Kártyavár (33.zsoltár)

Igenaptár-napi olvasmányok

Kártyavár
33. zsoltár

Ősi vonzódás van a legtöbb emberben kártyavárat építeni. A vékonyka lapokból színes, magas falakat lehet építeni, messze nagyobb területet lefedve, mint amekkorát a pakliból kinéznénk. A kicsiből hatalmasat építeni vonzó…
Csábító a kártyavár építésében az is, hogy könnyen rombadől. Ezért le kell hozzá...Tovább olvasom »


Húsvéthétfő- Mi a különbség a két kép között?

Mi a különbség a két kép között?
Ugye ismerős játék? Ezt a játékot játssza velünk Máté evangélista. Két csapat indul. Mindkettő a sírtól. Mindkettő Jeruzsálembe. Mindkettő siet. Mindkettő remeg. Mindkettő hírt visz az ismerősöknek. Mindkettő hír az elhengerített kőről szól, az Úr eltűnt testéről, az otthagyott gyolcsleplekről. Mindkettő kudarc: nem...Tovább olvasom »


Húsvétvasárnap - Győztünk! (Jn 20, 1-9)

Győztünk!
Jn 20,1-9

Amikor kosárlabdázásból hazaérkeztem Jakab fiam mindig megkérdezte: „Győztünk?” Nem azt, hogy „ki győzött?”, vagy „győztetek-e?”, netán „győzött-e a csapat, amelyikben játszottál?”. Nem, mindig és következetesen így: „Győztünk?”

Húsvét éjszakáján Krisztus legyőzte a halált. Nem azért, hogy megmutassa, ilyet is tud, hanem személyesen értem is és érted is. Már nem...Tovább olvasom »


Húsvétvasárnap - Cukorgyöngy és szórócukor (118. zsoltár)

Cukorgyöngy és szórócukor
118. zsoltár

Minden kamrában és speizban találni egy-egy olyan kis tasak kelléket főzéshez-sütéshez, amit már évek óta őrzünk, mert amihez vettük annak idején, ahhoz végül nem volt rá szükség, és felhasználására azóta nem volt alkalom. Ilyen tasak lehet az apró kék, piros, arany vagy ezüst színű cukorgolyócskák/szívek/csillagok válogatása,...Tovább olvasom »


Nagyszombati vigília - A "Nincs tovább." mögött

Igenaptár-napi olvasmányok

A “Nincs tovább.” mögött
42. zsoltár

Amikor a vizet kereső szarvas eljut a kiszáradt patakmederbe, és rúgja patájával, de az csak porzik: akkor nincs tovább. Csak áll a tehetetlen állat, és bőg szomjúságában. A zsoltáros a nagyszombati vigília-szertartáson a szentlecke előtti zsoltárban a forrás...Tovább olvasom »


Nagyszombat - Küszöbön a csoda!

Küszöbön a csoda!

A gyász napja. Jézus sírban fekszik egy kővel elzárva. Vannak, akik a vallási, közösségi vagy személyes életük reményeit siratják Benne. Vannak, akik tán örülnek, hogy ki lett iktatva ez a felforgató. És talán olyanok is akadnak, akik a szeretett Mester elvesztésén szomorkodnak.

Csend ül mindenhova. Nincs harangozás, nincs szertartás,...Tovább olvasom »


Nagypéntek - Nincs válasz

Igenaptár-napi olvasmányok

Nincs válasz
Az utolsó vacsorán a tanítványok bénult félelme, Péter riadt, gyerekes kivagyisága, Júdás végleges elvesztése mély magányba lökte az Urat. Szeretteitől nem kapott értő válaszokat.
A Getszemáni-kert vérrel verítékező virrasztása, a monológ az Atyához a félelem kellős közepéről kiáltva még inkább süket sötétségbe taszította....Tovább olvasom »


Nagycsütörtök - „Amit én tettem, ti is tegyétek”

Igenaptár-napi olvasmányok

„Amit én tettem, ti is tegyétek”
Jn 13, 1-15

Az utolsó vacsorára és az Oltáriszentség alapítására emlékezünk. Szent János evangélista erről az estéről nem az alapítás szavait hozza, hanem a lábmosás elbeszélését. Nem mást mond, mint a többi evangélista; máshogy beszél ugyan arról: Jézus jelét adja...Tovább olvasom »


Nagycsütörtök - Torkig vagy színültig?

Torkig vagy színültig?
Sok minden hiányzik a lelkünknek; néhányan talán unatkozunk is. Valójában azonban mindig tele van a lelkünk, csak nem mindegy, mivel. Lehet, hogy elégedetlenséggel, szomorúsággal vagy keserűséggel rámoljuk tele lelkünk vödrét, amibe sokszor mások szemetje is belekerül. Ezek összeférhetetlen, ficánkoló halakra hasonlítanak, amelyek nem tudnak megférni egymás közelében,...Tovább olvasom »


„Csak nem én vagyok az, Uram?” - Nagyszerda

Igenaptár-napi olvasmányok

„Csak nem én vagyok az, Uram?”

Mindegyik megkérdezi, egytől egyig. Mindegyik magára ismer. Mindegyikben felidéződnek a túlhajszolt napok, hetek, a gyógyító-körutak, a kenyérszaporítás, amelyeken rendesen enni sem volt idejük. Hányszor merült föl bennük, hogy mindez meddig mehet így? Felidéződtek a bosszús pillanatok,...Tovább olvasom »


Júdás vagy, vagy Péter? - Nagykedd

Igenaptár-napi olvasmányok

Júdás vagy, vagy Péter?
Jn 13,21-33.36-38

Az utolsó vacsorán vagyunk, a lábmosás után. A tanítványok már az egyházat jelképezik és az evangélista már úgy közli Jézus szavait, hogy azok a mindenkori közösségnek is szóljanak. Judás árulásának bejelentése előtt Jézus lelke megrendül. Hasonló kifejezés ez, mint amilyet...Tovább olvasom »


Messzi illatok áradása - Nagyhétfő

Igenaptár-napi olvasmányok

Legtöbbször csak a települések vezetői engedhették meg maguknak Palesztinában, hogy illatos olajokkal tegyék elviselhetővé forró keleti szél kínzó szárazságát. A keletről, Indiából érkező drágaságok, mint a fahéj vagy a valódi nárdusolaj fényűzési cikknek számítottak. Az előkelők otthonában szétáradó, másutt nem érezhető, különleges illatok mintha egy...Tovább olvasom »


Amit édesanyám tett velem - virágvasárnap, az Úr szenvedésének vasárnapja

Igenaptár-napi olvasmányok

Ködös emlék, egy elesés, ijedtség, feltörő zokogás, majd egy jóillatú arc lehajol hozzám, két meleg, puha kéz felemel, szinte röpít, végül magához ölel. Mindannyian őrizzük szívünkben ezt az emléket vagy valami hasonlót; ez virágvasárnap üzenete is.
A szentleckében halljuk a filippi levél himnuszát arról, hogyan...Tovább olvasom »


Bízol vagy lobbizol? – szombat, nagyböjti idő, 5. hét

Igenaptár-napi olvasmányok

Jn 11,45-57

Az előző három fejezetben az evangélista folyamatosan jelezte, hogy Jézus beszédei és tettei miatt egyre nagyobb a feszültség közte és a vallási vezetők között. Lázár feltámasztása után a legfőbb szerv, a főtanács is megmozdult. Jézus egyre inkább kinyilatkoztatja isteni dicsőségét, hogy ő a világosság...Tovább olvasom »


Félelem és düh. Mit kezdünk velük? - péntek, nagyböjti idő, 5. hét

Igenaptár-napi olvasmányok

Pánik, düh, félelem, gyanúsítgatások. Csak néhány azok közül a reakciók közül, amelyeket a mai szentírási szakaszokban hallunk. Sokszor bennünket is ezek vesznek körül a veszélyhelyzetben. Hord maszkot, nem hord maszkot, kell neki hordania, nem kell neki hordania. A félelem és düh érzései, a bizonytalanság ismerősek...Tovább olvasom »


„Aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált” - csütörtök, nagyböjti idő, 5. hét

Igenaptár

„Aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált”  (Jn 8,51-59)

Jézus ma is kinyilatkoztatást ad: „aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” (Jn 8,51). Az új kinyilatkoztatás pedig új ellenvetést-ellenkezést vált ki. Nem akarják elfogadni benne azt a nagyságot, amit ígéretei mutatnak. A kinyilatkoztatás pillanata szörnyű...Tovább olvasom »


Ki szabad és ki nem? – szerda, nagyböjti idő, 5. hét

Igenaptár

Nabukonodozor babiloni király megkötözi, tűzbe dobatja a három fiatal zsidó szolgáját, mert nem imádnak bálványt, és csak az igaz Isten előtt hajlandók leborulni, életüket csak Neki hajlandók megnyitni. A király döbbenten tapasztalja, hogy a kemencébe dobatott ifjak szabadok a kemencében is, lehullottak kötelékeik, és a tűz...Tovább olvasom »


Jézus harcol a hitünkért - kedd, nagyböjti idő, 5. hét

Jézus harcol a hitünkért
Jn 8,21-30

Általában a hitet valami rendkívüli dolognak tartjuk és csodáljuk akinek erős hite van – bármiben higgyen is. Sokszor ámulattal nézzük azokat, akik álmaikat kitartó lelkesedéssel valósítják meg. Ennek az evangéliumi szakasznak is a tárgya, hogy Jézus hitet követel égi eredetére vonatkozóan. Különleges igénnyel lép fel,...Tovább olvasom »


Hétfő, nagyböjti idő, 5. hét

Az igenaptár hibásan adja az evangéliumot: János evangélista 8. fejezeténe első 11 verse a napi szakasz.

Ma két kiszolgáltatott nő áll előttünk és Jézus előtt. Mindkettőt házasságtörésen érték. Zsuzsanna történetében Dániel próféta a szabadító, az evangéliumban Jézus. Dániel az igazságos ítélkezésre hív bennünket, Jézus az irgalomra. Mindkét esetben rögtönítélő bíróság alakul...Tovább olvasom »


Vasárnap, nagyböjti idő, 5. hét

5. nagyböjti hét (vasárnap) olvasmányai: https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2020-03-29

“A mélységből kiáltok, Uram, Hozzád” – sóhajt föl a zsoltáros a De profundis – zsoltár elején. Milyen mélységbe jutottam? Oda, ahonnan nincs menekvés? Az Ószövetség mindössze négyszer használj a “mélységek” kifejezést, kétszer az egyén elhagyatottságára, kétszer a népet fenyegető veszélyre. Itt egy...Tovább olvasom »


Szombat, nagyböjti idő, 4. hét

4. nagyböjti hét (szombat) olvasmányai:  https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2020-03-28

“Én Uram, Istenem, csak benned remélek.” (Zsolt 7)

Talán már láttál hentes húsvágó bárddal a kezében félbevágott marhát darabolni; ahogy jól irányzott mozdulatokkal leválasztja a csontozatról a húsokat fajtájuk szerint. Ilyen az igazságos Isten, a szívek és vesék vizsgálója.
És erre a határozott isteni mozdulatra szükségünk...Tovább olvasom »


Péntek, nagyböjti idő, 4. hét

A terménybetakarítási ünnep a legnagyobb a három zarándokünnep közül. Ezekre Jézus is felmegy, még ha titokban is. Felmegy, mert Ő már elindult az Atyához. A dombságon lévő Jeruzsálembe felmenni egyet jelent a vallásos zsidó számára az Istenhez feljutással. Jézus is felmegy tehát az ünnepre, ahol fáradhatatlanul megkísérli magával emelni a...Tovább olvasom »


Csütörtök, nagyböjti idő, 4. hét

Nem is értjük, hogyan lehetséges, hogy Izrael, miután megkötötte Istennel a szövetséget, vezetői látták Isten dicsőségét, hogyan voltak képesek aranyborjút önteni, míg Mózes a hegyen átvette a két kőtáblát, és azt mondani, hogy az vezette ki őket Egyiptomból?
Nem értjük, pedig ismerős élmény. Március 15-én egy szív és egy lélek...Tovább olvasom »


Szerda, nagyböjti idő, 4. hét

“Nem kérek jelet és nem kísértem az Urat.” – mondja a király. “Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” – mondja Mária. És te mit mondasz? Vajon te mit mondasz a tékozló Atyaistennek, aki az atyai ház kapujánál ül, és amint meglát, rohanni kezd feléd, hogy átöleljen? Te mit...Tovább olvasom »


Kedd, nagyböjti idő, 4. hét

A Templom oltáránál fakadó víz életre kelti a sivatagot, a Holt-tenger sós vizét, hogy halaktól nyüzsögjenek a vizek, a parton pedig gyümölcsfák nőjjenek havonta új gyümölccsel, gyógyító levelekkel ágaikon. Palesztinában, ahol évente kétszer is beérik egyes gyümölcsfák termése, ez az Ezekiel prófétánál szereplő kép a messiási ország bőségének a képe,...Tovább olvasom »


Hétfő, nagyböjti idő, 4. hét

János evangéliumában Jézus sikeres tanítóútjai Jeruzsálemhez, Júdeához kötődnek, de közvetlenül a ma hallott rész előtt Jézus a szamariai Szikárban is követőkre talál. Ezután tér haza Galileába, ahol bár szívesen fogadják, csak mint egy csodarabbit, hírességet akarják látni. Így jut el Kánába, ahol első csodáját tette. Jézus szomorú földieinek felületessége miatt,...Tovább olvasom »


Nagyböjt 4. vasárnapja

“Látóvá” vagy elvakulttá válni?

Sok rövidlátó tapasztalja, hogy élete delelőjén túljutva javulni kezd a látása, akár a szemüveget is elhagyhatja. Ugyanakkor fájó emberi tapasztalat, hogy a félelmek, a rettegés beszűkíti látásunkat, ítélkezővé, csőlátásúvá válunk vagy egyesen elvakulttá. Ezek szerint válhatunk látóvá és elvakulttá is?

Nagyböjt negyedik vasárnapja az Öröm Vasárnapja a római...Tovább olvasom »