Plébániáink

A Magyarszéki Plébánia területileg nagy kiterjedésű, több településből áll. A névadó község a legnagyobb település, amely kb. 1000 lakost számlál. Itt található a 2016-ban felújított barokk kori plébániaépület. A szomszédos Magyarhertelend (Barátúrral összecsatolva) plébániaépülettel ugyan rendelkezik, ám azt a Pécsi Egyházmegye szálláshelyként üzemelteti, mert a 600 fős településnek nincs saját plébánosa. Bodolyabér a következő falu, ahol már csupán kb. 240 fős a lakosság száma. Mecsekpölöske Komló szomszédságában található kb. 390 főt számláló község, hasonlóan Ligethez, amely kb. 380 lakossal bír. A települések másik csoportjának központja Mindeszentgodisa. Ez a két községből összekapcsolt (Felsőmindszent és Godisa) település kiegészül Gyümölcsénnyel is, így a lakossága kb. 840 fő. A régióhoz tartozik még Kisbeszterce (kb. 85 fő) és Bakóca (kb. 280 fő) is. Mindegyik település templommal rendelkezik, Felsőmindszenten is van plébániaépület, amelyben kiállítás található az egykori plébánosokról, használati tárgyaikkal, s az egykor kitelepített német lakosok emlékét tovább éltető helytörténeti gyűjteménnyel. Hivatalosan 2013 óta nincs saját plébániája a településnek, de már 1993 óta nem lakik helyben plébános. 1993 és 2000 között plébániaigazgatók laktak az épületben.

Az Abaligeti Plébánia egykor Magyarszékhez tartozott. Ma újra közös lelkipásztori munka folyik a két plébánia területén. Az abaligeti barlang és az orfűi tórendszer körüli kis települések ma aktív turisztikai célpontok. Sokan innen járnak be Pécsre dolgozni. Ebben az új helyzetben, főleg Abaliget és Orfű, de Kovácsszénája és Husztót is, új lehetőségeket talált a fejlődésre.

Általános iskola plébániáink területén Abaligeten, Felsőmindszenten és Magyarszéken található, valamint alsó tagozat Orfűn, tehát a gyermekek nagy része utazik. Óvoda Magyarhertelenden, Magyarszéken, Abaligeten, Ligeten, Orfűn és Godisán található. Mindegyik intézményben hitoktatást folytat a plébánia.

Törekszenek plébániáink az egymásra figyelő, felelősségvállaló hívekből álló közösség(ek) létrehozására, melynek kezdetét a gyermekek nevelésében, élménygazdag tanításában, alapos szentségvételre való felkészítésében és a sokrétű foglalkoztatásában látják.

A magyarszéki és abaligeti plébániaépület nemcsak a plébános, lelkipásztori munkatárs lakhelyeként, hanem egyfajta egyházközségi otthonként is funkcionál, ahol a Család-Ünnepek programjait kiegészítő közösségi programok zajlanak. Elmondhatjuk, hogy minden korosztály, az óvodástól a nyugdíjasig, valóban otthon érezheti magát a plébániákon.